Асоциацията на европейските журналисти – България настоя за оставката на председателката на

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоя за оставката на председателката на
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти иска оставката на Соня Момчилова

Асоциацията на европейските публицисти – България настоя за оставката на председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова поради изразената от нея позиция против журналистката Мария Черешева.

В постинг в обществените мрежи Момчилова иронизира персонално работата на Черешева и интернационалното следствие, което повдигна редица въпроси за метода, по който българската полиция се отнася с незаконните имигранти. Мария Черешева е вицепрезидентка на АЕЖ – България и взе участие от българска страна в следствие на огромен консорциум от авторитетни непознати медии.

АЕЖ се обръща към президента Румен Радев, който носи директната отговорност за назначението на Момчилова в Съвет за електронни медии, да даде оценка нейното държание.

" Недопустимо е в една демократична страна – член на Европейски Съюз, ръководител на регулаторен орган да атакува публицисти поради тяхно следствие, изобличаващо нередности в страната. Ако регулатор или индивидът, който го съставлява по закон, стартира да нападна публицисти, с цел да пази държавното управление, това е брутална форма на цензура ", се споделя в позицията на АЕЖ - България.

Според организацията Момчилова застава в позицията на юрист на държавните институции и нападна непосредствено българския участник в проверяващия интернационален журналистически консорциум.

" Подобно държание би подхождало на ръководител на Роскомнадзор, само че е недопустимо за ръководител на самостоятелен орган в европейска демократична страна ", афишира АЕЖ-България.

В момента позицията на Момчилова не е общодостъпна в нейния Facebook профил, както беше в началото. Позицията ѝ беше препечатана от някои уеб сайтове.

" Отбелязваме, че журналистическите разкрития за нечовешки практики и насилствени отблъсквания на бежанци от страна на гръцките управляващи или рецензиите, които могат да се прочетат в следствия по отношение на хърватските управляващи, не извадиха Гърция от Шенген, нито нито попречиха на отварянето на вратата на Шенген към Хърватия. Да се упрекват публицистите, които сочат нередности или вътрешните критици в това, че са причина за неуспеха на страната ни, са рефлекси, които ни водят с десетилетия обратно, когато режимът търсеше вътрешни врагове, а Западът беше зад Желязна завеса ", разяснява организацията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР